Klorofill kúra: miben segítenek a magas klorofill tartalmú szuperélelmiszerek?

A klorofill a növényi anyagcsere egyik legfőbb résztvevője, mivel a növények klorofill, víz és széndioxid felhasználásával állítanak elő szénhidrátot. A klorofill tehát a növények leveleiben található fotoszintetikus zöld pigment. Azonban nem csak a növények számára nélkülözhetetlen, hiszen az emberi szervezetben többek között erősíti az immunrendszert, segíti a vérképzést, regenerálja a sejteket, méregtelenít, lúgosít, valamint fiatalító hatással is rendelkezik.

A klorofill molekuláris szinten majdnem teljesen azonos az emberi vérben jelen lévő hemoglobinnal, a különbség csupán annyi, hogy míg a klorofillban a magnézium, addig a hemoglobinban a vas a középső atom. De ez szinte lényegtelen, ugyanis szervezetünk képes kicserélni a klorofill magnéziumát vasra, így pedig vért tud képezni belőle.

Mire képes a klorofill?

A méregtelenítés és lúgosítás királya3

Manapság szinte mindenki szervezete el van savasodva, valamint rengeteg méreganyaggal van túlhetelve, melyek aztán sejtjeink között elraktározódnak. Mindezeknek számtalan egészségügyi hátránya van, és akár igen komoly betegségek kialakulásához is hozzájárulhatnak.

A zöld növények a bennük található klorofill miatt a leghatásosabb lúgosító és méregtelenítő táplálékok közé sorolhatóak. Mindemellett pedig olyan létfontosságú tápanyagokkal töltik fel szervezetünket, mint amilyenek a vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, növényi rostok, aminosavak, klorofill és antioxidánsok.

A klorofill elképesztő hatékonysággal tisztítja meg a méreganyagoktól májunkat, ami alapvető fontosságú, hiszen májunk a legfontosabb méregtelenítő szervünk. Így amennyiben mérgekkel, salakanyagokkal túlterhelt, akkor nem képes megfelelő hatékonysággal kiválasztani az újabb mérgező anyagokat, így azok elraktározódnak szervezetünkben, s tovább mérgezik testünk valamennyi sejtjét.

A klorofill tehát segíti májunkat abban, hogy minél hatékonyabban láthassa el kiválasztó és méregtelenítő feladatait, mely által egész szervezetünk megszabadulhat a lerakódott vagy éppen frissen bekerült méreganyagoktól.

A méregtelenítésen kívül a klorofill a lúgosításban is verhetetlen, mely szintén roppant fontos a mai világban, mikor a legtöbb elfogyasztott élelmiszer erősen savasítja szervezetünket. Amennyiben túlságosan savas kémhatásúvá válik vérünk és szervezetünk, akkor annak számtalan egészségügyi kockázata lehet, mivel az optimális működéshez lúgos környezetre van szüksége sejtjeinknek.

A növények vére segít az emberi vérképzésben

A klorofill nagymértékben dúsítja vérünket oxigénnel, s ezáltal minden egyes sejtünkhöz több oxigén jut el, ami nagy szerepet játszik a különböző gyulladások megelőzésében és kezelésében. Ezért a klorofill segítséget nyújthat mindenféle gyulladásos és fertőző betegségnél, beleértve a bőr gyulladásait vagy a hüvelygyulladást is.

A klorofill elfogyasztásával növelhető a vörösvérsejtek száma, akár a duplájukra is, így pedig a klorofill jelentősen hozzájárulhat a vérszvoros-versejt-verszegenysegegénység kezeléséhez. A klorofill fokozza a vérkeringés hatékonyságát is, így minden sejtünkhöz eljuthat a benne lévő rengeteg energia és tápanyag, melynek köszönhetően jelentősen vitalizálja valamennyi sejtünket.

A klorofill kitágítja a véredényeket, s ezzel kedvezően hat a vérnyomásra és a szívműködésre, hiszen így javul a vérkeringés és a sejtek vérellátása.

A klorofill további jótékony hatásai

Mivel a klorofill tele van oxigénnel, ezért kedvező feltételeket teremt a hasznos baktériumok számára, melyek nélkülözhetetlenek egészségünk szempontjából. Ráadásul manapság már az is bizonyított tény, hogy a rákos sejtek elpusztulnak az oxigéndús környezetben.

A klorofill képes semlegesíteni az emésztés során keletkező kellemetlen szagokat is, így ennek köszönhetően enyhíti vagy meg is szünteti az izzadság miatt kialakuló testszagot, valamint a vizelet és a széklet rossz szagát is mérsékli.

A klorofill jelentősen hozzájárul a sejtek regenerálódásához, ami által felgyorsítja a sérülések, sebek, vágások, fekélyek gyógyulását.

Talán kevésbé közismert, hogy a klorofill csökkenteni tudja a vér koleszterinszintjét is.

A klorofill a bélrendszer méregtelenítse által igen jótékonyan hat az emésztési folyamatokra, így alkalmas lehet az olyan gyomor-és bélproblémák csökkentésére, megszüntetésére is, mint a felfúvódás vagy a rendszertelen székelés.

A klorofill segítségével alakulnak energiahordozókká az anyagcseréhez szükséges anyagok, így a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, enzimek, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és egyéb biokatalizátorok is.
A klorofill tiszta napenergiát, oxigént és különféle sókat tartalmaz. Emellett aktiválni tudja a kémiai energia hordozóit, a hormonokat és a kiválasztást.
A klorofill nagymértékben hozzájárul az idegrendszer, az agy, a hormonháztartás és a testfolyadékok fiziológiai egyensúlyának fenntartásához. 
A klorofill hatásmechanizmusa rendkívül összetett, hiszen a szervezet szinte valamennyi folyamatában részt vesz: elősegíti a sérült májsejtek regenerációját; támogatja a teljes szervezetben a vérkeringést;  optimalizálja az emésztéseben részt vevő folyadékok mennyiségét, és megelőzi a túl magas pepszinszintet; szabályozza  a szívritmust; valamint támogatja a gyógyulási folyamatokat. 

Dr. Earp Thomas megállapította, hogy a búzafű – mely klorofillban rendkívül gazdag – képes semlegesíteni a roppant mérgező fluornátriumot méghozzá oly módon, hogy az eredetileg negatív töltésű fluorsavat átalakítja pozitív töltésű kálcium-foszfát-fluoriddá.

Rendkívül érdekes az az 1940-ben az amerikai Journal of Surgery”-ben megjelent cikk, mely a klorofill terápiás alkalmazásáról szól. E jelentés szerint több mint 1200 kóresetet dokumentáltak a bőrbetegségektől kezdve a különféle komolyabb gyulladásokig, és a klorofillal kezelt betegeket minden egyes esetben gyógyultnak nyilvánították a kezelés végére.

A klorofill tehát tulajdonképpen minden testi folyamatot, szervi működést jótékonyan befolyásol, de nem csupán a testünkre van ilyen pozitív hatással. Ugyanis ahogy egyre javulnak a testi funkciók, úgy válunk lélekben is egyre kiegyensúlyozottabbá, jókedvűbbé, nyugodtabbá, egyszóval egyre harmonikusabbak lehetünk lelki szinten is.

A klorofill legfontosabb hatásai összefoglalva07_egeszseges-buzafule

 • Javítja a vérképet
 • A vas pótlásával enyhíti a vérszegénységet
 • Növeli a vörösvérsejtek számát, ezért segít  a vérképzésben
 • Javítja a vérkeringést
 • Enyhíti a visszerességet a vérkeringés fokozása által
 • Tisztítja és hígítja a vért
 • Csökkenti a vérzékenységet
 • Erőteljesen lúgosítja és méregteleníti a sejteket, szöveteket
 • Hozzájárul a savak szervezetből való eltávolításához
 • Semlegesít rengeteg táplálékkal és egyéb módon szervezetbe kerülő méreganyagot
 • Tisztítja a beleket, így enyhíti a gyomor-és bélbántalmakat
 • Szagtalanítja a bélrendszert és a húgyutakat
 • Hozzájárul a vese és  a máj méregtelenítéséhez
 • Szabályozza  a menstruációs ciklust
 • Elősegíti a tejelválasztást
 • Javítja a látást
 • Energetizálja a testet, csökkenti a fáradtságérzetet
 • Lasstíja az öregedési folyamatokat
 • Erőteljes antioxidánsként védelmet biztosít a káros szabadgyökök sejtromboló hatásaival szemben
 • Enyhíti a gyulladásos folyamatokat
 • Segíti a sérülések, sebek, fekélyek gyógyulását, pusztítja a sebekben szaporodó baktériumokat
 • Jelentősen fokozza a sejtek oxigénellátását
 • Segíthet a daganatos betegségek megelőzésében
 • Növeli a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok felszívódását és hatásosságát
 • Mérsékli, megszünteti a kellemetlen testszagot
 • Serkenti az anyagcserét, így mérsékelheti az aranyeres panaszokat is
 • Tisztítja és fertőtleníti a szájüreget, erősíti a fogínyt, eltünteti a kellemetlen leheletet
 • Segít a hurutos váladék felszakításában, eltávolításában
 • Javíthat a reumás, köszvényes tüneteken