A lúgosító ételek előnyei • Miért + Mikor kell a lúgosítás?

Napjainkban igen sokat lehet hallani a lúgosításról, annak előnyeiről és szükségszerűségéről. De miért is ennyire fontos, hogy helyreállítsuk testünk pH-egyensúlyát? A válasz éppen ez lehet, hogy az egészséges egyensúly akkor áll fenn szervezetünkben, ha lúgos a sejtek környezete, nem pedig savas.

Napjaink népbetegsége: az elsavasodáselsavasodas

Valóban népbetegségnek tekinthető az elsavasodás, ugyanis az általános táplálkozás mellett szinte mindannyiunk szervezete túlságosan savas kémhatásúvá válik. S hogy ez nem betegség? A szó szoros értelmében valóban nem az, azonban tudni kell, hogy az elsavasodott szervezet számtalan egészségügyi kockázatot hordoz magában.

A túl savas test rengeteg problémát válthat ki, erős fáradtságérzetet, levertséget okozhat, hozzájárulhat a felesleges kilók szaporodásához, és valódi betegségeket is kiválthat. Sőt, a legújabb kutatások már egyértelműen azt állítják, hogy minden egyes betegség egyetlen, kiinduló oka az, ha testünk túlságosan elsavasodik.

Szervezetünk igyekszik a vér pH-értékét a megfelelő szinten tartani, így ha túl sok a sav testünkben, akkor először a sejtekbe raktározza a savakat, hogy a vér megfelelő kémhatású maradhasson, ezzel viszont túlságosan megterheli sejtjeinket. Ha ez a savas állapot sokáig áll fenn, akkor az megzavarja valamennyi sejtszintű aktivitást. Ez az állapot pedig az egészségünket veszélyezteti folyamatosan.

Miért savasodhat el szervezetünk?

Három fő oka lehet testünk elsavasodásának:

 • Túl sok savasító ételt eszünk
 • Szervezetünk nem megfelelően bontja le vagy semmisíti meg a savakat
 • Felhalmozódnak a méreganyagok, és/vagy elszaporodnak a mikroorganizmusok

Manapság a helytelen táplálkozás a legfőbb oka szervezetünk elsavasodásának, mivel túl sok savasító hatású élelmiszert fogyasztunk vagy ilyen italt iszunk, illetve hatalmas mennyiségű cukorral szennyezzük szervezetünket. Emellett pedig roppant kevés lúgosító hatású, természetes táplálékot veszünk magunkhoz, ráadásul a szinte valamennyiünket sújtó stressz is hozzájárul a savak termelődéséhez. 

A savasító hatású élelmiszerek közé tatoznak többek között az állati eredetű ételek, mint a hús, a tojás, a sajt, és a savasító italok, mint például a kávé, a cukros üdítők vagy az alkoholos italok. A lúgosító táplálékok többsége pedig friss zöldségféle, melyekből manapság igen csekély mennyiséget fogyasztunk csak el.

Ahogy pedig egyre jobban elsavasodik szervezetünk, úgy válnak a tünetek egyre súlyosabbá, és kerül egészségünk egyre nagyobb veszélybe. Az elsavasodott szervezetben az addig egészséges sejtek egyszerűen elkezdenek felbomlani, majd különböző fajta baktériumok alakulnak ki belőlük, amikből pedig élesztőgombák és másmilyen gombák fejlődnek, s végül penészgombák is létrejönnek szervezetünkben. Ezek a gombák aztán újabb savakat termelnek, melyek tovább fokozzák a problémák, betegségek súlyosságát.

S hogy milyen tünetekből gyanakodhatunk szervezetünk elsavasodására? Következzen néhány túlsavasodásra utaló probléma:

 • bőrszárazság,
 • depressziós tünetek,
 • magas vérnyomás,
 • cukorbetegség,
 • emésztési rendellenességek,
 • csontritkulás,
 • elhízás,
 • daganatos megbetegedések.

Aki túlsúllyal küzd, annak hasznos lehet, ha tudja, hogy a kialakulásának is a túlsavasodás lehet az első számú oka. Ugyanis szervezetünk azért termel zsírsejteket, hogy azok elszállítsák a savakat a létfontosságú szerveinktől, s így előzzék meg azok károsodását. A zsírpárnáink mérete jól jelezheti testünk elsavasodásának mértékét.

A megoldás: lúgosítás!

Tehát az elsavasodás számtalan problémát és betegséget válthat ki szervezetünkben, azonban szerencsére tehetünk ez ellen az állapot ellen, méghozzá a lúgosítással. Magyarán szólva az a feladatunk, hogy helyreállítsuk szervezetünk egészséges pH-értékét, vagyis visszaállítsuk sejtjeink számára az optimális lúgos környezetet, ahol beindulhatnak testünk öngyógyító folyamatai.

S hogy mit kel tennünk a lúgosítás érdekében? Egyszerűen megfelelő étrendet kell követnünk, melyben túlsúlyban vannak a lúgosító hatású ételek, mint a zöldségek, alacsony cukortartalmú gyümölcsök, s emellett igen sok tiszta vizet kell innunk.

A napjainkban szokásos étrend nagyjából 90%-ban savasító ételeket tartalmaz, holott az ideális arány az lenne, ha csupán 20% savasító hatású, és 80% lúgosító ételt fogyasztanánk. Ennek tükrében talán nem is kell azon csodálkoznunk, hogy a rengeteg túlsúlyos, magas vérnyomással küzdő, cukorbeteg és más problémáktól sújtott ember van társadalmunkban.

Mi kell(ene) ennünk testünk megfelelő pH-értéke érdekében?zoldsegek-nyers-etelek-09

Először is lényeges, hogy ne akarjunk egyik napról a másikra drasztikusan áttérni a lúgos étrendre, inkább fokozatosa érjük el a megfelelő savas-lúgos ételek arányát.

Érdemes lehet eleinte csak egy-egy étkezésre érvényesíteni a lúgosítás szabályait, így először például a reggelinél próbáljuk meg elérni a lúgosító hatást. Ennek fényében hagyjuk ki a reggelinkből a kávét, teát, a cukros, fehér lisztes ételeket, a tojást, sajtot, valamint az adalékanyagokkal teletömött élelmiszereket is.

Ezek helyett minél nagyobb mennyiségű zöldséget fogyasszunk el, lehetőleg nyersen. Nem kell azonban teljesen lemondanunk a savasító ételekről, például ha húst eszünk, akkor együnk mellé egy nagy tál zöldség salátát is, így megtartható az egyensúly.

Bár a gyümölcsök rendkívül egészségesek, a lúgosító diétában csak mérsékelten fogyaszthatóak magas cukortartalmuk miatt, mely által savasító hatást fejtenek ki testünkre. A lúgosítás idején inkább csak az alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsöket fogyasszuk, mint például a narancsot, a szőlőt, az almát, a barackot, a szilvát, a körtét vagy éppen a citromot.

A friss tej lúgosítja szervezetünket a benne található ásványi anyagok által, de a feldolgozott tejtermékek már épp ellenkezőleg hatnak, tehát savasítják testünket. 

A pékárukat is érdemes kerülnünk a lúgosítás ideje alatt, mivel a bennük lévő finomított liszt és élesztő erősen savasítja szervezetünket. Ezért mindenképpen csak teljes kiőrlésű pékárut fogyasszunk, mely lehetőleg nem tartalmaz élesztőt sem.

A húsimádóknak rossz hír lehet, hogy valamennyi hús és halétel savasító hatású. Ezek közül kevésbé savasít a pisztráng, a lazac vagy a máj, erősebben pedig a disznó-, a marha-és a borjúhús. Ezek helyett érdemes inkább csirke-és pulykahúst enni, persze ezeket is csak mértékkel.

Amennyiben túlságosan el van savasodva a szervezetünk, akkor a megfelelő sav-lúg egyensúly eléréséig jobb, ha egyáltalán nem fogyasztunk húst, mert sokkal könnyebben és gyorsabban elérhető ily módon a szervezet helyes pH-értéke.

A szükséges fehérjemennyiséget pedig hús helyett zöldségekkel is pótolhatjuk, ráadásul ezekben aminosavak, vitaminok és ásványi anyagok is vannak. A gombák is savasítanak, ezért mindegyik fajtájukat kerüljük a lúgosítás alatt.

Ellenben korlátozás nélkül fogyaszthatóak a növényi csírák, melyek kivételesen sok értékes tápanyagot tartalmaznak, s a növekedésükkel arányosan egyre jobban lúgosítják szervezetünket.

A Lúgosító Szuperélelmiszerek helyreállítják szevezetünk pH-értékét!5

Létezik néhány olyan szuperélelmiszernek titulált természetes növényi táplálék, mely elképesztő mértékben képes hozzájárulni szervezetünk lúgosításához és méregtelenítéséhez. Ezek közé tartozik a búzafű, a spirulina alga, a chlorella alga, a moringa és a zöldárpa.

Legfőbb közös vonásuk, hogy mindegyik telis-tele van klorofillal, mely kivételes hatékonysággal lúgosítja testünk valamennyi sejtjét, s emellett kitisztítja belőlük az ott elraktározott méreganyagokat. 

Ezzel egy időben pedig feltöltik szervezetünket roppant értékes és létfontosságú vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, enzimekkel, rostokkal és persze klorofillal, melyek hatékonyan képesek semlegesíteni a vérben és szövetekben található savakat.

Az ezekben a szuperélelmiszerekben nagy mennyiségben jelen lévő klorofillt nem véletlenül nevezik a növények vérének. Ugyanis a klorofill molekulájának szerkezete szinte teljesen megegyezik az emberi hemoglobin molekulájával, mivel csak annyi a különbség köztük, hogy a klorofillban magnézium, a hemoglobinban pedig vas a középső atom. Azonban szervezetünk képes kicserélni a középső atomot vasra, s így a klorofillból vért tud képezni.

Ezek a zöld szuperélelmiszerek rendkívül nagymértékben járulnak hozzá egészségünkhöz, valamint kivételesen gyorsan és eredményesen lúgosítják teljes szervezetünket a sejtek mélyéig hatolva. A segítségükkel jóval könnyebben és hamarabb érhetjük el testünk egészséges sav-bázis egyensúlyát, így sokkal előbb szabadulhatunk meg a túlsavasodás által kiváltott panaszoktól, betegségektől.

Ennek köszönhetően pedig többek között rövid időn belül újra energiával lehetünk tele, elmúlhatnak krónikus panaszaink, helyreállhat ideális testsúlyunk, és valósággal megfiatalodhatunk, szinte újjászülethetünk.

Pörgesse fel Ön is a lúgosítás folyamatát szervezetében, és használja ki a búzafű, a spirulina-és chlorella alga, a moringa és a zöldárpa fantasztikus lúgosító és méregtelenítő képességeit!